Icefields parkway

Kaart van Canada met daarop de Icefields Parkway.
De Icefields Parkway loopt tussen Lake Louise en Jasper.

Officieel is het  Highway 94, maar waarschijnlijk is deze weg het bekendst onder de naam Icefields Parkway. De weg werd in 1940 voltooid en is genoemd naar het Columbia IJsveld De weg begint bij Lake Louise en eindigt bij Jasper.

Omdat de weg ligt tussen het Banff Nationaal Park en Jasper National Park is het bezit van een vergunning noodzakelijk. De weg is voor het grootste deel maar tweebaans, en ‘s-zomers rijden er meer dan 100.000 voertuigen per maand. Omdat er regelmatig auto’s in de berm stoppen wegens het uitzicht en overstekende wilde dieren kan het in juli en augustus best druk zijn. Dat is dus ook het moment dat wij volgend jaar over deze weg rijden.

De bezienswaardigheden die men passeert langs deze weg zijn onder andere van zuid naar noord:

  • De Crowfootgletsjer
  • Het Peytomeer
  • De Mistaya Canyon
  • De kruising met de Saskatchewan
  • Het Columbia IJsveld of Athabasca Glacier
  • De Athabasca watervallen
  • De Sunwapta watervallen

Vooralsnog moet u verdere verhalen op internet zoeken. In de zomer van 2016 kunnen wij u meer vertellen en foto’s bijvoegen. Maar een mooi uitgangspunt als toerist is de website die bij de weg hoort: icefieldsparkway.ca.

Voor de verkeerssituatie kan men terecht op de website van de verkeersdienst Alberta. Dan blijkt er ook een webcam te staan bij ter hoogte van het dorpje Castle.

Over Jeroen

Jeroen (1973) is IAM Beheerder bij een van de grootste werkgevers van Nederland, Hij vind het leuk om de reis naar Canada voor te bereiden en dat te delen met anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *