Onze camper en benzineverbruik

Dit was voor ons een van de grootste onbekende. Er was bijna nergens informatie te vinden over het benzine verbruik van een camper en over de kosten die dat met zich meebrengt. Daarom doen we in dit artikel wat uit de doeken.

Zoals in ons vorige artikel over de camper al vermeld kregen we een Ford E-450 Super Duty. Deze auto heeft wat ons betreft een monster van een motor, alhoewel dat waarschijnlijk wel meevalt als je het vergelijkt met sommige andere campers die we tegenkwamen.

De route

We hadden op internet ergens opgepikt dat je maar 3 tot 4 kilometer per liter konden rijden. In onze planning hadden we minimaal 4500 km voor de boeg. Ik schrijf minimaal, omdat we de dagtrips naar/in de nationale parken niet hadden meegeteld in onze kilometerplanning. Daarnaast hebben we een andere (langere) route gereden, die wat meer door de Rockies leidde.

Als we alle dagtrips bij elkaar optellen is dat in totaal 1847 kilometer geweest. Daarnaast hadden we natuurlijk op dag 3 een retourtje Boeing van ongeveer 100 kilometer die niet was meegeteld. En ook op dag 10 reden we bijna 100 kilometer meer dan gepland door een afgebrand benzinestation. Ook de dag in Glacier leverde meer kilometers op dan gepland. De shuttlebus over de Going-to-the-Sun-Road was zo druk dat we maar met de camper een mooie plek hebben uitgezocht. Al met al leverde dat 2047 km meer op dan gepland.

Ons grand total aan kilometers kwam daarmee dus op 7111 in plaats 4500 kilometer. (Ons reisverslag heeft het over 7119 kilometer, maar dat komt waarschijnlijk een verschil in afronding)

De benzineprijzen

Tijdens onze reis zijn we in de Verenigde Staten en in Canada geweest. En de benzineprijzen verschillen aanzienlijk tussen de twee landen. Dat komt voor een deel door het verschil in valuta. Maar wat het vergelijken vooral moeilijk maakt is het verschil tussen de gallons in de Verenigde Staten en de liters in Canada.  Zo betaalden wij gemiddeld $2,58 per gallon in de Verenigde Staten en CAD$ 1,13 per liter in Canada.

De prijzen die wij betaalden in de Verenigde Staten varieerden tussen $2,349 en zelfs $2,989 per gallon. Als we dat omrekenen naar euro’s per liter, dan komen we uit op €0,571 bij de goedkoopste pomp tot €0,729 bij de duurste.

In Canada lagen de prijzen een stuk hoger. De goedkoopste pomp die we hadden rekende €0,726 per liter en de duurste vroeg €0,845.  Daarmee liggen de prijzen in Canada eigenlijk altijd een stuk hoger dan in de Verenigde Staten. Maar vergeleken met de Nederlandse prijzen is het eigenlijk een lachertje.

Het benzineverbruik

Benzine overzichtjeNu we weten hoeveel kilometer we hebben gereden en hoeveel de benzine kost, is het alleen nog de vraag hoeveel benzine we in totaal gebruikt hebben. Voordat ik het verbruik van onze camper noem wil ik opmerken dat we in deze maand op het Amerikaanse continent meer benzine hebben verbruikt dan we normaal in twee jaar tijd gebruiken met onze privé-auto.

Tijdens het begroten van deze reis zijn we uitgegaan van het slechtste geval dat ik op internet tegenkwam: 1 liter voor 3 kilometer. met dit in ons achterhoofd kwamen we uit op zo’n €1000 aan benzine.  Door de uiteindelijke hoeveelheid kilometers zijn we daar over heen gegaan: €1206,10. En voor dat bedrag hebben we in totaal 1723 liter benzine getankt.

Als we nu nog de kilometers delen door het aantal liters, komen we op een verbruik van 1 liter per 4,1 kilometer. En dat is toch een stuk zuiniger dan we hadden verwacht.

Over Jeroen

Jeroen (1973) is IAM Beheerder bij een van de grootste werkgevers van Nederland, Hij vind het leuk om de reis naar Canada voor te bereiden en dat te delen met anderen.

Eén reactie op “Onze camper en benzineverbruik

  1. Hallo,

    Wij deden de trip van Toronto naar Calgary, een superervaring. 1:3.5 was ons verbruik met de canadream mah A, je rijdt meestal meer dan je plant want als je er toch in de buurt bent!
    Wij waren blij met de 200 l tank want mensen die de 100l tank baalden van de korte actieradius.
    We hadden ook graag de vancouver hoek meegenomen maar dat werd te veel van het goede omwille van de tijd, 7500 km hadden we nu al.
    Daarom faan we april mei weer en nu Calgary Vancouver met alle parken gratis dankzij Canada 150 jaar!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *