Stoomklok in Vancouver

Tijdzones

Als je vanuit Nederland naar Canada reist ga je door minimaal 5 tijdzones. Dat kan soms best praktisch lijken. Wij vertrekken bijvoorbeeld om 9:15 vanaf Schiphol en komen om 10:00 aan in Vancouver. Dus onze vlucht duurt maar een klein uurtje…

Klinkt wel hStandard_time_zones_of_the_worldandig en je hebt nog de hele dag in Vancouver. Maar ondertussen is het voor je lichaam een best lange dag. We gaan kijken hoe dat zit.

Tijdzones

De aarde draait in 24 uur om de zon, maar toch wil iedereen dat de zon ’s morgens opkomt. Daarom is de wereld in tijdzones verdeeld. Deze tijdzones lopen niet in mooie verticale banen over de aarde, maar volgen grotendeels politieke of landsgrenzen. En sommige landen (waaronder Canada) zijn zo groot, dat een tijdzone onvoldoende is. Canada heeft er bijvoorbeeld 6, van Oost naar West zijn dat:

  • UTC-3:30
  • UTC-4 (AST – Atlantic Standard Time)
  • UTC-6 (CST – Central Standard Time)
  • UTC-5 (EST – Eastern Standard Time)
  • UTC-7 (MST – Mountain Standard Time)
  • UTC-8 (PST – Pacific Standard Time)

UTC is een afkorting voor… eigenlijk niets. Het is geen afkorting, maar wel internationaal afgesproken voor de wintertijd in Greenwich, Groot-Brittannië. Het getal erachter is dan het verschil met deze tijd. Nederland heeft in de winter UTC+1, en daar is het een uur later dan in Greenwich. In uiterst Oost-Canada (Newfoundland), is het dus 3½ uur eerder dan in Greenwich. En in West-Canada is het dus 8 uur eerder dan in Greenwich.

Om dan de tijd in Vancouver (UTC-8 of PST) uit te rekenen, moeten we ook nog weten dat we in Nederland in UTC+1 zitten. Dan wordt gelijk duidelijk dat het tijdsverschil meestal 9 uur is. Ik vermeld hier “meestal”, want we hebben nog geen rekening gehouden met de zomertijd (Daylight Saving Time of DST).

Zomertijd

Voor Nederland gaat die in op laatste zondag van maart en in Vancouver op de tweede zondag van maart. Dat betekend dus dat we in maart twee weken lang een uur minder verschillen.  En helaas, het einde van de zomertijd valt ook niet gelijk. In Nederland is dat de laatste zondag van oktober en in Vancouver de eerste zondag van november. Dus ook de laatste week van oktober verschillen we een uurtje minder.

Onze vluchten vallen gelukkig niet in die drie speciale weken. Als we dan kijken naar onze heenvlucht, dan vertrekken wij om 9:15 uit Amsterdam. In Vancouver is op dat moment pas net 0:15. Na bijna negen uur vliegen komen we dan aan in Vancouver. Daar is dan inmiddels 10:00 geworden.

Onze terugvlucht is een ander verhaal. Dan vertrekken we om 12:55 vanuit Vancouver. In Amsterdam is het op dat moment al 20:55. Na een vlucht van ruim tien uur, zou het in Vancouver 22:30 zijn. Echter in Amsterdam is de nacht al voorbij en komen we de ‘volgende’ dag aan om 7:30. Dus in plaats een klein uurtje, zijn we dan in een keer 18:35 ‘onderweg’.

Binnen Canada

Zoals we eerder vermeldde, zijn er binnen Canada ook 6 tijdzones. Maar ook de zomertijd kent meerdere variaties binnen Canada. In de volgende tabel heb ik ze op een rij gezet:

Provincie/TerritoriumTijdzoneZomertijd
AlbertaUTC-7 (MST)2e zondag maart - 1e zondag november
British-ColumbiaUTC-8 (PST)2e zondag maart - 1e zondag november
ManitobaUTC-6 (CST)2e zondag maart - 1e zondag november
New BrunswickUTC-4 (AST)2e zondag maart - 1e zondag november
Newfoundland en LabradorUTC-4 (AST) Labrador
UTC-3:30 Newfoundland
1e zondag april - laatste zondag oktober
Northwest TerritoriesUTC-7 (MST)2e zondag maart - 1e zondag november
Nova scotiaUTC-4 (AST)2e zondag maart - 1e zondag november
NunavutUTC-7 (MST) Mountain
UTC-5 (EST) Oost
UTC-6 (CST) Rest
1e zondag april - laatste zondag oktober
OntarioUTC-6 (CST) West
UTC-6 (CST) Rest
2e zondag maart - 1e zondag november
Prins EdwardeilandUTC-4 (AST)2e zondag maart - 1e zondag november
QuebecUTC-6 (CST)2e zondag maart - 1e zondag november
SasketchewanUTC-6 (CST)Geen zomertijd
YukonUTC-8 (PST)2e zondag maart - 1e zondag november

Tijdens onze reis

Tijdens onze reis komen we aan in de PST-tijdzone. Na enkele dagen zullen we in de Verenigde Staten bij de grens tussen Idaho en Montana de tijdzone MST binnen rijden. Dan is ons tijdverschil met Nederland dus acht uur. We blijven daar totdat we in Canada rijden van Jasper naar Valemount. Op dat moment passeren we de grens tussen Alberta en British Columbia. Vanaf dat moment rijden we dan weer in PST rond met een tijdverschil van 9 uur met Nederland.

Over Jeroen

Jeroen (1973) is IAM Beheerder bij een van de grootste werkgevers van Nederland, Hij vind het leuk om de reis naar Canada voor te bereiden en dat te delen met anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *